Östermalmshallen växer fram

Östermalms saluhall till sin forna glas.

Vi startade morgonen med att besöka renoveringen av Östermalmshallen. Nu börjar det verkligen likna en pampig saluhall igen! 

Solen lyser in på det färdiga taket och visar upp den vackra originalfärgen på de nymålade pelarna och väggarna som nu pryds av gamla visdomsord. Visdomsorden finns dokumenterade i en skrift om saluhallen. De var övermålade när renoveringen påbörjades. Byggställningarna har gjort sitt och golvet är gjutet. Under byggs en källare som kommer att inrymma restaurangernas kök och matlagningsdelar.

De grundpelare som bär upp bjälklaget har kunnat smalnas av medan de som håller upp takkonstruktionen behålls intakta. Här jobbar byggnadsarbetarna hårt för att få till en större öppning och genomgång mellan saluhallen och hotellet.

Placeringen ligger precis där kontreforter möts, vilket varit en utmaning för konstruktörerna och nu för de byggare som arbetar för att färdigställa passagen,
— Petra Källered, uppdragsansvarig konstruktör

Hummertrappan har fått stå kvar under restaureringen då den var svår att demontera i sin helhet. Ornamenten i trä har försiktigt tagits bort medan järnkonstruktionen har stagats upp med olika tekniker när arbetet med bjälklaget har pågått.