Läs våra senaste medarbetarintervjuer!


Petra Källered, Uppdragsansvarig konstruktör

intervju_petra.png

Petra Källered har arbetat som konstruktör på Looström sedan 2010 och har bland annat arbetat med Östermalms Saluhall.

Då saluhallen inte följde de miljö- och tillgänglighetskrav som idag gäller för den verksamhet som bedrevs, omorganiserades lager-, varumottagnings- och personalutrymmen. Looström har ritat alla konstruktioner för ombyggnationen.

– Det är väldigt roligt att ha drivit ett sånt här projekt. Östermalms Saluhall är verkligen något extra! Den är byggd i slutet av 1890-talet och de enda konstruktionsritningarna som finns kvar är de för fackverk och pelare. Här fick vi göra grundliga undersökningar på plats och utnyttja vår samlade erfarenhet och kunskap om äldre tiders byggnadsteknik, säger Petra.

– Varje medarbetare är en viktig spelare och det är nära till besluten. Om jag vill diskutera något tar jag det direkt med vår VD. Samtidigt är vi så pass stora att vi kan genomföra större uppdrag. Vi är dessutom ett väldigt bra gäng.
— Petra Källered

Konstruktörerna måste dessutom ta hänsyn till att dagens byggnormer och samtidigt beakta dåtidens antikvariska värden:

– Mycket av det vi har gjort ska gå att återställa, vi fick till exempel använda specialtillverkade klämmor för att få dit förstärkningarna av takstolarna, eftersom vi inte fick borra i dem. Så även om vi i sådana här fall arbetar med gamla byggnader får vi hela tiden utmana oss själva och tänka nytt, förklarar hon.

Petra tycker att Looström är en bra arbetsgivare och en konstruktionsbyrå i helt rätt storlek:

– Varje medarbetare är en viktig spelare och det är nära till besluten. Om jag vill diskutera något tar jag det direkt med vår VD. Samtidigt är vi så pass stora att vi kan genomföra större uppdrag. Vi är dessutom ett väldigt bra gäng, säger Petra.

Tuan Tran, Avdelningschef

Tuan Tran_sv-cirkel.png

Tuan Tran är Civilingenjör från Lund och har arbetat på Looström sedan 2012. Han arbetar idag som avdelningschef.

– Jag har arbetat mycket med nyproduktion och det passar mig bra eftersom jag är road av att jobba med modernare byggteknik i de senaste ritningsprogrammen. Vi använder bland annat BIM för att rita 3D-miljöer och Finita Elementmetoden (FEM) för mer avancerade beräkningar, säger Tuan.

Han betonar dock hur viktigt det är att ha med sig förståelse och kunskap om tidigare byggnadsskick. Som till exempel i projekt Paradiset/Etaget. Det är ett äldre sexvåningshus, på Kungsholmen i Stockholm, som revs och sedan byggdes upp till ett 13-våningshus. Huset rymmer cirka 100 lägenheter, samt butikslokaler i bottenplanet.

Tuan anser att han har ett ytterst givande jobb på Looström och dessutom uppskattar han sina trevliga kollegor.

– Vi har en familjär känsla och stöttar varandra i det dagliga arbetet, det kan till exempel handla om att hjälpa någon med en uträkning eller ett gott råd, förklarar han.

Att komma ny till Looström är med andra ord inte alls svårt. Det är ett glatt och öppet gäng som efter arbetsveckans slut gärna tar en after work tillsammans.

Lisa Larsson, Uppdragsansvarig konstruktör

intervju_lisa.png

Lisa Larsson har 30 års erfarenhet av byggnadskonstruktion och är därmed en viktig kraft i arbetet med kunskapsöverföring och kvalitetssäkring.

– Jag vill gärna lägga min tid på medarbetarna och att jobba med kunskapsöverföring. Våra kunder är väldigt uppdaterade när det gäller kvalitets-, miljö-, och arbetsmiljöfrågor och vi måste möta deras krav och vara minst lika professionella i det arbetet, säger hon.

Det är tre större delar att arbeta parallellt med; kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Rutinerna kring kvalitetssäkring och val av miljöriktiga material är väldigt självklara. Arbetsmiljöaspekten däremot, är något som varje konstruktör måste lära sig att ha i bakhuvudet i allt de gör.

– Som konstruktörer har vi ett tungt ansvar, det är tufft och vi måste hela tiden veta exakt vad vi gör.
— Lisa Larsson

– Ett exempel är när vi ritar in en balk av större dimensioner. Vi måste redan vid ritbordet ange hur balken ska lyftas på plats. Om det visar sig att den blir för svår att hantera ute på bygget måste vi tänka om, berättar Lisa.

Med många års erfarenhet av hur det ser ut ute på byggena kan Lisa och de andra seniora medarbetarna överföra den här typen av viktig erfarenhet till yngre medarbetare.

Något Lisa uppskattar på Looström är viljan att lära och ta tag i saker.

– Det finns en befriande prestigelöshet. Man vågar fråga och även svara, utan rädsla för att det ska bli fel. Det gör det lätt för alla att kliva ur komfortzonen, och det gillar jag, avslutar Lisa.

Lars Spång, Uppdragsansvarig konstruktör

Lars Spång-cirkel-nya.png

Lars Spång är en senior konstruktör med över 30 års erfarenhet som konstruktör och uppdragsansvarig med kunskaper inom framförallt prefab.

– Prefab är mitt främsta område. Det ligger i tiden och efterfrågan på erfarenhet inom området ökar i takt med behovet av ett mer kostnadseffektivt byggande. Prefab innebär att så mycket som möjligt görs färdigt i fabrik, för att sedan monteras istället för att smidas och gjutas på plats. Det sparar både byggtid och installationstid samtidigt som det optimerar materialanvändningen och värnar om resurserna.

- Ens största misstag är att tänka att andra tänker som en själv. Det gäller att få med andra på tåget.
— Lars Spång

Det roligaste med att jobba som konstruktör enligt Lars är skaparglädjen och kreativiteten i att vara delaktig i att skapa något konkret av det som från början bara finns visualiserat i någons förhoppningar, hjärna eller drömmar.

Med många års erfarenhet av prefab kan Lars bidra med en förståelse för hela processen.

– Att konstruera prefab bygger mycket på erfarenhet och jag tror att jag kan bidra med mycket nytta även i systemhandlingsskeden, eftersom de flesta projekt innehåller någon form av prefab. Jag har erfarenhet av hur processen ser ut och kan förmedla något som skapar mervärde för både Looström och dess beställare. Konstruktörer känner ofta att vi vill lämna ifrån oss ett bra jobb, men det är väldigt viktigt att också kunna ge medarbetare förutsättningar till att göra det bra. Däri ligger en pedagogisk uppgift som lockar mig, att bidra med en förståelse för hela processen. Jag ser en tillfredsställelse i att lära ut och framförallt ge förståelse till varför något görs på ett visst sätt.

Att komma in i arbetsgruppen på Looström har varit enkelt. Lars beskriver det som att det finns en platt organisation och en öppen kultur som passar honom.

– Jag ville byta miljö och magkänslan sa att Looström är ett ställe att trivas på. Här finns en intressant mix mellan allmänkonstruktion och prefabkonstruktion samt ett forum för att umgås mellan olika åldrar och intressen.