Välkommen Philip- den problemlösande konstruktören

Från Bullerbyn till stål och betong. Rollen som konstruktör har tagit Philip på en resa från Nyebo i Småland till Stockholm och med sex års erfarenhet från byggnadsprojektering har han nu hittat hem på Looström. 

Philip Cedmert, Handläggande Konstruktör på Looström

Praktikplatsen som styrde om planerna 

Philip växte upp på en familjegård i byn Nyebo, fyra mil norr om Kalmar. 
Han målar upp en bild av ett litet samhälle som påminner om Bullerbyn och långt ifrån stål och betong som är hans vardag idag. Att det var just konstruktör han skulle bli var inte en självklarhet, det var hans mattelärare som planterade ett frö. 

– Jag har alltid varit hyffsat bra på matte och min lärare uppmuntrade mig till att bli ingenjör. Jag blev nyfiken, och efter ett tekniskt basår var det just högskoleingenjör jag bestämde mig för att bli. 

Intresset för arkitektur ledde honom till inriktningen Byggteknik på Linnéuniversitet i Växjö. 

— När jag sedan fick praktikplats var det inom konstruktion istället för arkitektur, något jag egentligen aldrig hade haft i tankarna sedan tidigare. Men en bit in i praktiken insåg jag hade hittat helt rätt, det var konstruktion som var min grej.

Jag projekterade en industribyggnad som blev 45 meter hög och slutligen landade på cirka 3600 ton stål, det var utmanande men den pusslades ihop. 
— Philip Cedmert

Utmaningarna som konstruktör

Praktiken ledde senare till fast tjänst, och efter ett år på WSP i Kalmar landade Philip i Stockholm på samma företag och arbetade mestadels mot industriprojekt. 

– Det roligaste med det här yrket är att det aldrig blir monotont, utan man måste alltid tänka utanför boxen och lösa problem. Men det är också den mest utmanande delen med att vara konstruktör. 

 Philip fick frågan om något speciellt projekt dök upp i huvudet när “tuffa utmaningar” benämndes. Det gjorde det.

 — Jag projekterade en industribyggnad som blev 45 meter hög och slutligen landade på cirka 3600 ton stål, det var utmanande men den pusslades ihop. 

Det känns familjärt här. Alla känner alla och gör allting ihop, lite som konstruktionsbranschens Bullerbyn.
— Philip Cedmert

Looströms storlek lockade

Efter att ha arbetat på ett större företag i sex år kände Philip att han ville prova att arbeta på ett mindre ställe. När han träffade kollegorna på Looström kände han att det var rätt tillfälle att ta steget vidare och testa något nytt. 

– Det känns familjärt här. Alla känner alla och gör allting ihop, lite som konstruktionsbranschens Bullerbyn.