Välkommen Henrik - f.d. yachtkonstruktören som sätter medarbetarna i fokus

Med en arkitekt och möbelsnickare till pappa är Henrik uppväxt inom byggbranschen. Under hans 37 år i verksamhetsområdet har han, förutom drivit egen konstruktionsbyrå och konstruerat en lyxyacht, även varit en av de första att implementera Auto CAD.

Uppvuxen i ett arkitektkontor

Henrik Moegelin avdelningschef uppdragsansvarig konstruktör Looström konstruktion

Henrik Moegelin, Avdelningschef & Uppdragsansvarig

Att Henrik valde den väg han gjorde karriärmässigt är inte chockerande. När hans pappa som arkitekt kom från Tyskland till Sverige 1958 startade han ett eget arkitektkontor med basen hemma. Efter att ha blivit matad med allt inom arkitektur och bygg under sin uppväxt var de enda högskolestudier Henrik såg framför sig inom arkitektur.

— Sista året fastnade jag för konstruktion, jag gillade att rita och dimensionera. När jag sedan fick ett jobberbjudande inom det området kände jag att jag behövde ta chansen och tackade ja.

Imponerade och landade RAM-avtal

På arbetet blev Henrik introducerad för Auto CAD, något de sakta men säkert hade börjat införa på företaget. Men att rita för hand var fortfarande det som var aktuellt på den tiden.

Efter att ha stått vid ritbordet dag och natt och jobbat på ett gigantiskt uppdrag blev beställaren så pass nöjd att jag och mitt team blev erbjudna ett RAM-avtal.
— Henrik Moegelin

— Efter att ha stått vid ritbordet dag och natt och jobbat på ett gigantiskt uppdrag blev beställaren så pass nöjd att jag och mitt team blev erbjudna ett RAM-avtal.
RAM-avtalet tog vi sedan med till nästa arbetsplats där jag även gjorde några arkitektjobb. Men efter ett år kände både jag och min kollega att vi behövde ta en paus och göra något annat.

Startade konstruktionsbyrå efter att ha seglat Västindien

Pausen varade i nio månader- på en segelbåt med kollegan som kapten. Segling och båtar ligger Henrik varmt om hjärtat, så pass att han till och med konstruerade en lyxyacht på sin egen konstruktionsbyrå som han och hans kollegor startade efter segelresan.

— Jag skulle vilja påstå att vi var en av de tidigaste med digitaliseringen CAD. Vår slogan var ”Vi har inga ritbord” eftersom vi satsade helt på detta.

Efter att ha drivit företaget i 25 år kände Henrik sig redo att gå vidare. Han gick över till att axla roller som projekteringsledare, avdelningschef, regionchef och konstruktionschef innan han landade på Looström. Trots alla år inom branschen känner han fortfarande att passionen blossar.

— Jag brinner verkligen för den här branschen, det är så häftigt att vara med och göra något bestående som både påverkar siluetten och är samhällsnyttigt.

Här trivs man, så kändes det. Och det är en väldigt viktig del. Känslan påminde mig lite om min egen firma.
— Henrik Moegelin

 Vill inspirera medarbetare med sin positivitet

Något som är viktigt för Henrik är atmosfären på kontoret. Han vill bekämpa ohållbar arbetsmiljö och att alla ska känna glädje på sitt arbete.

— Att jobba med människor är en av de roligaste delarna med det här arbetet. Det är alltid intressant att dela med sig av sina erfarenheter och träffa olika typer av människor. Jag börjar alltid dagen med att prata med medarbetarna på kontoret för att känna av stämningen. Jag vill uppmuntra dem och tala om att de är tillräckliga.

När Henrik klev innanför dörrarna på Looström kändes det familjärt.

— Här trivs man, så kändes det. Och det är en väldigt viktig del. Känslan påminde mig lite om min egen firma.