Vildmannen 7 är officiellt invigd!

Över fem års arbete med detta unika och komplexa projekt har kommit till sitt slut och det är dags för hyresgästerna att flytta in. Som fågel Fenix har Vildmannen 7 rest sig ur askan och från att nästan endast ha varit en förkolnad fasad kan den sällsynta roslagssandsstenen åter igen skina över Stockholm innerstads folktäta gator.

Vi vill tacka Hufvudstaden att vi har fått varit delaktiga i detta fantastiska projekt och för gott samarbete!

Läs mer om vårt arbete med projektet här.

Vildmannen 7 fastighet byggnad byggnadskonstruktör looström
Vildmannen 7 fastighet byggnad byggnadskonstruktör looström
vildmannen 7 trappa fastighet looström byggnadskonstruktör
Vildmannen 7 fastighet byggnad byggnadskonstruktör looström
vildmannen 7 brand renovering

Vildmannen 2017 precis efter branden.
Bildälla: Holger.Ellgaard - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63960633

Looström rekryterar branschveteranen Robert Abrahamsson till rollen projektutvecklingschef

VD Björn Sjögreen skakar hand med nyanställda Robert Abrahamsson

Björn Sjögreen (VD) & Robert Abrahamsson (Avdelningschef)

För mig känns det väldigt roligt att återvända till bolaget där jag påbörjade min bana som konstruktör för många år sedan. Jag ser mycket fram mot att vara med och driva Looströms fortsatta utveckling och tillväxt tillsammans med alla kompetenta kollegor
— Robert Abrahamsson, Projektutvecklingschef

Robert Abrahamsson kommer närmast från en roll som regionchef på Sitowise/BTB. Han har 25 års erfarenhet av att leda olika typer av kvalificerade konstruktionsuppdrag.

Roberts mångsidiga kompetens och expertis stärker Looströms organisation och förmåga att möta dagens utmaningar och möjligheter.

Det känns bra att Robert valt att börja hos oss på Looström. Jag är övertygad om att han får en viktig roll i Looströms utveckling och bidrar med både teknisk och kommersiell kompetens, säger Björn Sjögreen, VD på Looström.

 Roberts omfattande nätverk av kunder och kontakter inom branschen stärker Looströms position och marknadsnärvaro
— Björn Sjögreen, VD





 

Se Roberts presentationsvideo nedan.

För mer information och förfrågningar, vänligen kontakta: Björn Sjögreen (VD)

Telefon: 0705912288

E-post:  bjorn.sjogreen@loostrom.se

Webbplats: www.loostrom.se

Årets hållbarhetsrapport finns nu ute! 🌱

Som den hållbara konstruktionsbyrån har vi sedan några år tillbaka tagit ett helhetsgrepp kring hållbarhet. I områdena miljömässig, social- samt ekonomisk hållbarhet har vi årligen fokuserat på att utveckla och följa upp mål. Detta för att bidra och komma närmre en hållbar framtid inom byggbranschen.

I vår nya rapport kan du läsa om bl.a. våra nya mål samt en intervju med våra hållbarhetsansvariga på Looström och hur de ser på framtiden inom byggbranschen ur ett miljömässigt perspektiv.

Året-runt-komfort: 3 smarta lösningar för en sval byggnad på sommaren (som även håller sig varm på vintern!)

 

☀️🌡️ Ingen har väl missat risken för rekordvärme som väntas denna sommar...

... och för att klara av en utmanande sommar med höga temperaturer vill man såklart kunna koppla av i en behaglig temperatur, oavsett om vi befinner oss hemma, på kontoret eller i andra byggnader.

Därför har vi har samlat tre tips till hur man bygger svalt utan att göra avkall på värmen under vintern ❄️


1. Isoleringslager

Se till att ditt hem är välisolerat för att minimera värmeförlust på vintern och värmeinträngning på sommaren. Använd högkvalitativ isolering i väggar, tak och golv för att skapa ett energieffektivt klimatskal.

2. Termisk massa och solenergi

Använd material med hög termisk massa, som betong eller tegel, för att lagra solvärme under dagen och avge värmen på natten. Detta hjälper till att balansera inomhustemperaturen och ge behaglig värme på vintern utan att överhettas på sommaren.

3. Fönster med dubbla eller tredubbla glas

Investera i energieffektiva fönster med isolerglas för att förbättra värmehållningen. Dessa fönster minskar värmeförlusten på vintern och hjälper till att blockera värmeinträngning på sommaren.


Är du ute efter en byggnadskonstruktör som kan ta hand om hela ditt byggprojekt?

Vi kan allt från komplexa ombyggnationer till nyproduktion.
Vare sig det gäller en
samhällsfastighet, kommersiell lokal eller bostad finns vi med dig från tidigt skede till färdig produkt, alltid med fokus på hållbarhet.

Vi har även expertis inom
prefabkonstruktion, industrikonstruktion och träkonstruktion.

Platsbesök på projekt Fenix

Fenix, en äldre fabriksfastighet vid Torsplan har fått en upprustning som nu är vid sitt slut. Vi fick i uppdrag av Arcona, att projektera om- och påbyggnationen och med Looströms lösningar har projektet sammantaget bidragit till stora miljövinster mot en ren nyproduktion.

Under hyresgästanpassningen passade Looström på att göra ett platsbesök och med vår beställare Arcona i täten fick våra byggnadskonstruktörer se slutresultatet på deras lösningar.


Looström har i projekt Fenix gjort allt från programhandling fram till färdig hyresgästanpassning. Uppdragsansvarige Lars berättar om arbetet.

— Looström står ju för hållbarhet och det här är ju ett fantastiskt exempel, för här har vi sparat den befintliga stommen. Och på den sparade stommen har man byggt på tre våningar prefabstomme som vi har projekterat.

Looström känner oss extra stolta att vi varit delaktiga i dels ombyggnationen men även nyprojekteringen av prefaben.
— Lars Spång, Uppdragsansvarig konstruktör

Ombyggnadsprojekt bidrar till många utmaningar, en av anledningarna till detta är att man kan stöta på saker gång på gång som inte ser ut som man har väntat sig.

— I och med att fasadleverantören har haft väldigt specifika krav på toleranser har man fått göra väldigt många anpassningar på den befintliga stommen för att få ihop det hela. Vi på Looström känner oss extra stolta att vi varit delaktiga i dels ombyggnationen men även nyprojekteringen av prefaben. Att vi har varit med och samordnat det och fått det hela att fungera tillsammans till en helhet. Det är ett fantastiskt projekt det här, som har varit väldigt trevligt att jobba med.

fenix fastighet entré foajé looström konstruktör

Foajén i Fenix.

ljusgård fenix entré foajé looström konstruktör

Ljusgården i foajén, sedd uppåt.

5 kostnadseffektiva knep för ditt byggprojekt

 

Att planera och genomföra ett byggprojekt kan vara utmanande både ekonomiskt och tidsmässigt. Är du ute efter kostnadsbesparande tips inför ditt nästa projekt? Då har du kommit helt rätt, swipa bland bilderna ovan eller läs tipsen nedan!


  1. Noggrann planering i tidigt skede

En noggrann och detaljerad planering minskar risken för misstag och onödiga kostnader under byggprocessen.

2. Återbruk och återvinning

Överväg att använda återbrukade eller återvunna material för att minska kostnaderna och påverkan på miljön.

3. Underhållsplanering

Planera för långsiktigt underhåll och bygg med hållbara och lättunderhållna material för att undvika kostsamma reparationer i framtiden.

4. Energibesparande lösningar

Använd energieffektiva tekniker och material för att minska driftskostnaderna på lång sikt. Det kan inkludera isolering, energieffektiva fönster och belysningssystem.

5. Prefabricerade konstruktioner

Prefabricerade konstruktioner kan bl.a. minska byggtiden, bidra till mindre spill och avfall samt minska antalet transporter till och från byggplatsen.

Läs mer om vår prefab/tekla avdelning här.


Är du ute efter en byggnadskonstruktör som kan ta hand om hela ditt byggprojekt?

Vi kan allt från komplexa ombyggnationer till nyproduktion.
Vare sig det gäller en
samhällsfastighet, kommersiell lokal eller bostad finns vi med dig från tidigt skede till färdig produkt.

Vi har även expertis inom
prefabkonstruktion, industrikonstruktion och träkonstruktion.

Välkommen Daniel- den äventyrliga träkonstruktören

Att konstruera en berg-och dalbana kanske inte många har på sin bucket list, men det var just berg-och dalbanor som avgjorde Daniels val att bli konstruktör. Nu kliver den småländska träfantasten in på Looström som handläggande konstruktör med en annan vision- att implementera fler träbaserade lösningar i framtida projekt.

Daniel Sörnmo, Handläggande konstruktör på Looström

Det udda intresset som styrde honom mot konstruktion

Uppvuxen i Småland med en släkt full av ingenjörer var det svårt för Daniel att inte låta sig influeras. När det var dags att utbilda sig vidare stod han vid ett vägskäl, musik eller teknik?

Att jag fastnat för just trä beror främst för att det är ett vackert material. När jag ser trä mår jag bättre och jag tror inte jag är själv i det. Framöver vill jag gärna jobba in i mina projekt att man ska se trät och inte bara att det ska bestå av trä.
— Daniel Sörnmo

— Mina kusiner var mina förebilder och eftersom de var ingenjörer så blev det naturligt att vilja gå i samma riktning.

Innan han gjorde sitt val beslöt sig Daniel för att ta några år till att göra annat. Och mycket av tiden lade han på att åka berg-och dalbanor.

— När jag var 12 år bilade jag med min pappa genom Tyskland, Holland och Belgien för att gå på nöjesfält med syftet att åka just berg- och dalbanor. Jag tror vi åkte 50-60 st totalt. Och det var där min fascination för konstruktioner började. En dröm om att någon gång själv konstruera en berg- och dalbana kom till liv.

Det vackra med trä

Fascinationen av berg- och dalbanekonstruktionerna avgjorde tillslut i Daniels karriärval och han började studera på Luleå Tekniska Universitet.

— Efter examen flyttade jag till Stockholm och började arbeta på BTKon som vid den tiden var nystartat. Jag jobbade som projektör och konstruktör med framförallt KL-trä i hus.

Anledningen till att Daniel fortsatt jobba mycket med specifikt trä beror inte bara på att det är ett hållbart material utan att man kan se det vackra i materialet.

— Att jag fastnat för just trä beror främst för att det är ett vackert material. När jag ser trä mår jag bättre och jag tror inte jag är själv i det. Framöver vill jag gärna jobba in i mina projekt att man ska se trät och inte bara att det ska bestå av trä.

Utmaningarna och glädjen i att arbeta som byggnadskonstruktör

Att arbeta som konstruktör är inte alltid en dans på rosor, men det finns mycket som gör att de tuffa stunderna är värda.

— Ibland är det jobbigt och stressigt och ibland glömmer man bort tiden helt för det känns som mer än bara ett jobb. Det kan vara fantastiskt kul att bara projektera och ibland behöver man tänka till och komma fram till någon lösning, jag gillar den variationen. Det är en bra kombo helt enkelt.

Ibland är det jobbigt och stressigt och ibland glömmer man bort tiden helt för det känns som mer än bara ett jobb. Det kan vara fantastiskt kul att bara projektera och ibland behöver man tänka till och komma fram till någon lösning, jag gillar den variationen.
— Daniel Sörnmo

Daniel berättar även att trä som material har sina egna utmaningar.

— Just när det kommer till trä är det inte mycket som är beprövat. Även om någon har gjort det tidigare så kan det vara nytt för mig, för beställaren och andra konsulter. Det dyker upp många nya krav som ställs på en trästomme jämfört med de mer klassiska materialen. Det är utmanande och man utforskar ny mark rätt ofta.

Två veckor på Looström- sedan direkt på studieresa

När Daniel började på Looström hann han bara jobba två veckor innan det bar av till Åre på studieresa. Han tycker att det var en perfekt timing för att lära känna sina kollegor.

— Jag kände att jag fick ett ansikte på alla och fick ta del av stämningen i gruppen.

Välkommen Johan Munkhammar- konstruktören med öga för ombyggnationer

Men en passion för komplexa ombyggnationer i äldre byggnader har Johan hamnat helt rätt som Handläggande konstruktör på Looström. Han berättar för oss om utmaningarna i rollen och vad som fascinerar honom med yrket.

Johan Munkhammar looström konstruktör stockholm

Johan Munkhammar, Handläggande konstruktör på Looström

Vägen till konstruktörsyrket

Uppvuxen i Örebro både studerade och påbörjade Johan sin karriär i staden.
Trots att han hade en talang för att räkna var det inte självklart att han skulle bli ingenjör i ung ålder.

Det är mycket detektivarbete i ombyggnation, man vet inte vilka ritningar som stämmer till 100% och ofta saknas många eller alla K-ritningar.
— Johan Munkhammar

— Min pappa är elektriker och jag följde med honom till jobbet några gånger, då var det mycket ombyggnadsprojekt vilket jag tyckte var roligt. Så jag började tillslut plugga till högskoleingenjör inom byggteknik.

Valet visade sig vara helt rätt för Johan, för under utbildningen fanns det ingen tvekan om vilket väg han sedan skulle ta. Det var självklart att han skulle jobba med just byggnadskonstruktion.

— När jag tog examen så började jag jobba på WSP i Örebro men förflyttade mig senare till samma företag i Stockholm.

Detektivarbetet i ombyggnationer

På WSP började Johan arbeta mycket med ROT-projekt, vilket han sedan fastnade för.

— Anledningen till att jag fastnade för just ombyggnationer är nog främst för att jag tycker att det är spännande att rota i gamla ritningar och se hur tidigare konstruktörer har tänkt och hur byggnaden fungerar. Det är mycket detektivarbete i ombyggnation, man vet inte vilka ritningar som stämmer till 100% och ofta saknas många eller alla K-ritningar.

Något annat som fascinerar Johan gällande ombyggnationer är äldre byggnader och hur arbetssätten då skiljer sig från idag.

— Jag gillar byggnader från sent 1800-tal. Handlingarna från den tiden kan vara väldigt fina och finberäknade. Det är inte alls samma upprepning som man jobbar med idag.

Hur man skapar de bästa förutsättningarna i ett ombyggnationsprojekt

Det var problemlösningen som främst gjorde att Johan fastnade för konstruktion. För honom går utmaningarna hand i hand med det fängslande inom yrket.

— Det roliga med att jobba som byggnadskonstruktör är att man får rita och räkna på hållbara lösningar som man sedan får se förverkligade. Jag kan vara helt fast i datorn när det kommer till vissa problem som behöver lösas och det är extra roligt när man får de andra funktionernas tankar och idéer att fungera.

Något som kan utmana Johan extra som konstruktör är tidspressen som kan uppstå utifrån problem som dyker upp i rivningsskede.

— Jag kan ha grottat ned mig i olika handlingar och kommit fram till en lösning när det helt plötsligt under rivning visar sig att det inte alls ser ut som man tänkt. Då gäller det att vara snabbtänkt för som Beställare vill man ofta ha svaret igår. Jag har insett att det bästa sättet att lösa sådana problem är att lära känna byggnaden från start. Se till att man är påläst på alla gamla handlingar och går på platsbesök och mäter, för det bidrar till bättre förutsättningar för sig själv och man kan upptäcka problem redan i tidigt skede.

Något annat jag uppskattar med Looström är att man är intresserade av att veta vad anställda tycker och tänker, det känns bra att känna sig hörd.
— Johan Munkhammar

Att känna sig hörd som anställd

Efter 12 år på WSP har Johan funnit nya utmaningar på Looström. Han fick redan från första möte en bra känsla vilken fortfarande består en månad in i hans anställning.

— Det är en härlig gemenskap och jag gillar att alla på kontoret äter frukost, fikar och äter lunch tillsammans. Något annat jag uppskattar med Looström är att man är intresserade av att veta vad anställda tycker och tänker, det känns bra att känna sig hörd.

Av de avancerade ombyggnationsprojekt Looström konstruerat har Johan några han gärna hade kunnat tänka sig vara en del av.

Vildmannen skulle varit spännande att vara med i. Även Östermalmshallen, den är otroligt fin.

Välkommen Johan Wikforss- den utmaningslystna konstruktören

Han har en fallenhet för problemlösning, utmanande projekt och att bygga ett starkt team. Efter 14 år på Ramböll fortsätter Johan sin karriär på Looström som uppdragsansvarig konstruktör.

Johan Wikforss, Uppdragsansvarig konstruktör på Looström

Från tung industri till konstverk och julgransfötter

Johan har två områden han alltid brunnit lite extra för, musik och problemlösning. Det sistnämnda var just det som bidrog till valet att bli just byggnadskonstruktör.

— Jag har alltid haft ett intresse för problemlösning. När jag sedan tog mig ut i arbetslivet som nyexaminerad ingenjör började jag arbeta med tung industri som sedan vidare blev huskonstruktion. Men mitt jobb behöver inte sluta vid en byggnad, jag har konstruerat allt från bussdepåer och sjukhus till konstverk och en julgransfot.

En av de tuffaste delarna i yrket som konstruktör är att konkretisera vad som faktiskt ska göras i ett projekt. För att kunna hjälpa kunden hitta sina lösningar behöver man förstå dem och deras behov.
— Johan Wikforss

Vid frågan om vad Johan gillar mest med att arbeta som konstruktör är svaret inte ett visst typ av område som industribyggnader eller bostadsombyggnationer. För honom handlar det mer om vad som är utmanande.

— En tråkig betonglåda kan vara minst lika utmanande som ett stort och flashigt bostadsprojekt. Det går att hitta utmaningar överallt.

Projekten som utmanade honom

Med en vana av problemlösning i pressade situationer har det blivit en del som Johans hjärta slår lite extra för. En annan del han ser utmanande på är att tydliggöra uppdraget i början av ett projekt för att undvika överarbetning.

— En av de tuffaste delarna i yrket som konstruktör är att konkretisera vad som faktiskt ska göras i ett projekt. För att kunna hjälpa kunden hitta sina lösningar behöver man förstå dem och deras behov.

Eftersom Johan gillar utmaningar blev han ombedd att berätta om de mest utmanande projekten han arbetat med. Ombyggnationen av Tomteboda bussdepå är ett minnesvärt projekt han inte glömmer i första taget.

Det var otroligt tidspressat men en fantastisk sammanhållning i projektet gjorde det möjligt. Vi fick känna oss delaktiga i kampen mot Covid trots att vi jobbar med bygg.
— Johan Wikforss

— Det var lite läskigt för det var en stor och avancerad ombyggnation där en postterminal byggdes om till bussdepå och verkstad. För att bussarna skulle kunna svänga in på verkstadsplatserna var vi tvungna att flytta en hel pellarrad i ett 250 m långt hus. Otroligt tunga balkar lyftes ner och byttes ut. Så det är inget man vill ha räknat fel på.

Ett annat utmanande projekt var en vaccinfabrik som färdigställdes under pandemin.

— Det var otroligt tidspressat men en fantastisk sammanhållning i projektet gjorde det möjligt. Vi fick känna oss delaktiga i kampen mot Covid trots att vi jobbar med bygg.

Konsten att bygga ett starkt team

Något som glädjer Johan är att stötta de som är i början av sin karriär och se dem utvecklas till kompetenta byggnadskonstruktörer. Utöver att handleda arkitektstudenter på KTH så stöttar han mer än gärna sina kollegor på jobbet i alla möjliga frågor.

— Det är viktigt med öppen kommunikation på arbetsplatsen och att vara behjälplig i frågor. Det gynnar både den som ställer frågan och den som svarar i slutändan då man lär sig något i varje persons utmaning.

Johan har ett tips för att trivas och lyckas i rollen som uppdragsansvarig konstruktör. Och det är att skapa god stämning i projekteringsgruppen.

— Det gör man bl.a. genom att ha god kundkontakt och visa upp sig. Det är viktigt med just personlig kontakt, det gör det enklare att lösa eventuella problem och bibehålla den goda stämningen i gruppen.

Intrycket av Looström

Jag tycker att verkligheten stämmer in på det som förklarats. Alla känner alla och hjälps åt, rätt saker prioriteras, det är flexibelt, öppet och trevlig stämning.
— Johan Wikforss

När Johan började på Looström var han ute efter omväxling. Idag har han arbetat några veckor och berättar hur han upplevt Looström hittills.

— Jag tycker att verkligheten stämmer in på det som förklarats. Alla känner alla och hjälps åt, rätt saker prioriteras, det är flexibelt, öppet och trevlig stämning. Och det känns som att man kan ha roligt tillsammans.

Välkommen Carolina - den problemlösande industrikonstruktören

På Swedol föddes idéen om att ta sig vidare inom byggbranschen med siktet på konstruktörsrollen. Med en kärlek till industrikonstruktion tar Carolina nu plats på Looström som konstruktör, specialiserad inom just detta område.

carolina olsson konstruktör looström byggnadskonstruktör

Carolina Olsson, byggnadskonstruktör på Looström

Från Swedol till konstruktion

För den före detta Östersundsbon Carolina gick flyttlasset till Stockholm för tio år sedan. Väl där började hon arbeta på yrkesbutiken Swedol, där resan mot rollen som konstruktör tog fart.

— Jag började arbeta extra på Swedol under gymnasiet och gillade branschen, sortimentet och kunderna. Det var en skön jargong helt enkelt. Det öppnade upp för idéen om att ta mig vidare inom bygg fast en annan riktning.

Det jag tycker är spännande med industriprojekt är att de varierar i storlek och komplexitet. Det är roligt och givande att få hjälpa kunden att hitta smarta och kreativa lösningar på deras problem
— Carolina Olsson

Carolinas fallenhet för problemlösning fick henne att välja Byggteknik och Design på KTH i Stockholm.

— Inom min utbildning fanns det fem inriktningar, en av dem var konstruktion vilket även var det svåraste. Så jag valde den inriktningen och kände direkt att den passade mig.

Fann sin plats inom industri

Området Carolina specialiserar sig inom är industrikonstruktion, något hon arbetat med i tre år. Senast arbetade hon på WSP inom detta område och det är framför allt sådana projekt hon jobbar med idag hos Looström.

— Det jag tycker är spännande med industriprojekt är att de varierar i storlek och komplexitet. Det är roligt och givande att få hjälpa kunden att hitta smarta och kreativa lösningar på deras problem.

Det roligaste med att vara konstruktör är även det mest utmanande enligt Carolina.

— Man lär sig nya saker varje dag och alla projekt har sina egna utmaningar trots att de vid första anblick kan uppfattas likadana. Jag tror att man ska vara nyfiken, prestigelös och ha lätt för att fråga kollegor om råd för att trivas i rollen som konstruktör. Sedan ska man såklart också tycka det är roligt med beräkningar och projektering.

Första intrycket av Looström- blev bjuden på kaffe på KTH

Jag fick ett bra intryck av Looström på kaffebjudningen. Det kändes som att det var mycket värme, glädje och positivitet, en bra arbetsplats helt enkelt.
— Carolina Olsson

Första gången Carolina kom i kontakt med Looström var via en kaffebjudning på Kungliga Tekniska Högskolan 2018. Looström bjöd studenter på kaffe och mingel, något som blivit en årlig aktivitet på högskolan.

— Jag fick ett bra intryck av Looström på kaffebjudningen. Det kändes som att det var mycket värme, glädje och positivitet, en bra arbetsplats helt enkelt. Idag har jag kommit in bra i gruppen och känner att jag kan ställa frågor till vem som helst. Projekten är roliga och det är ett härligt gäng!