Hur går det med Vildmannen 7?

Den kulturhistoriska byggnaden Vildmannen 7 har sedan 1890-talet prytt hörnet av Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan i Stockholms innerstad.
I november 2017 bröt en brand ut i byggnaden och den totalförstördes. Idag är återställningsarbetet i full gång och
Vildmannen beräknas åter vara i sitt fulla bruk sommaren 2023. Projektet är komplext och bjuder på stora utmaningar men Looström tog sig an konstruktionsuppdraget med Cornelis Oskamp i förarsätet.

Cornelis Oskamp konstruktör Looström Vildmannen 7

Cornelis Oskamp, Uppdragsansvarig Konstruktör i projektet Vildmannen 7

Stomarbete i fullgång

När jag träffar Cornelis börjar vi med en hisstur upp till plan 7, längst upp i byggnaden. Där står vi i höjd med de fantastiska fialerna som pryder Vildmannens topp. Rundturen som börjar på toppen kommer avslutas längst ned i källaren. Under tiden visar och berättar Cornelis vad som hänt i byggnaden den senaste tiden.

— Sedan källardelen sänktes ca tre meter har det gjutits undervattenbetong, vatten har pumpats bort, källarväggen har gjutits och sedan har hela stommen monterats upp ungefär i nivå till takterrassen. Nu är hela takstommen nästan klar, så om inte allt för avlägsen framtid har vi ett hus, berättar Cornelis i positiv anda.

Installationsarbeten påbörjade

Parallellt med stomentreprenaderna när det gäller tak, trapphus och uteväggar pågår installationsarbeten. På plan1-6 monteras det nu sprinkler, el, vent och rör m.m. Det pågår även installationer i källaren där det stora fläktrummet kommer vara.

— Samtidigt har man även monterat PIR isolering. På isoleringen ska vi sedan pusta mot innergården och montera fönster och fönsterdörrar för att få klar hela fasaden. Sedan återstår en hel del arbete med innergården och bostadsterrassen som också ska förses med isolering och tätskikt.

Kanske snart kan vi luta oss tillbaka och vara nöjda med det här fantastiska bygget
— Cornelis Oskamp

Efter allt detta är arbetet för Looström i stora drag avslutat.

— Det kanske blir en del hyresgästanpassningar med interntrappor eller liknande. Och en del efterarbete med att lappa, laga och komplettera. Men kanske snart kan vi luta oss tillbaka och vara nöjda med det här fantastiska bygget, säger Cornelis.


Vill du hellre se platsbesöket i rörlig bild? det kan du göra här nedan!

Josefine Ehrenström marknadskoordinator social media manager