Välkommen Peter - Elektrikern som bytte karriär

En krokig studieväg som ledde honom till att testa på olika yrken förde honom tillslut till en roll som konstruktör hos oss på Looström.

En första destination

Peter är uppvuxen, på vad han själv kallar för landsbygden utanför Järna. Det var även där som grundskolan tog plats men när det var dags för honom att välja gymnasium så blev han tvungen att söka sig annorstädes.

-I Järna gick skolan bara upp till årskurs 9, så gymnasiet valde jag att gå i Tumba. Jag hade ingen större tanke på vilken gymnasieinriktning jag ville läsa, däremot ville jag välja något som kunde leda jobb så fort som möjligt efter studenten.

Peter Taraldsson , konstruktör på Looström

Önskan att, snabbt kunna komma ut på arbetsmarknaden, ledde Peter till att läsa till elektriker, vilket var en yrkesförberedande utbildning.

-När jag hade gått ut gymnasiet så började jag att jobba som elektriker, utanför Järna, bland annat men det blev även en hel del jobb i Stockholm. Det höll jag på med i ca 2.5 år.

Efter åren som elektriker så kände han att det var dags för ett byte.

-Jag ville testa något nytt, jag kände att jobbet som elektriker inte var något som jag kunde se mig själv jobba med “för evigt”.

Första steget i att byta karriär blev att studera.

-Jag visste fortfarande inte exakt vad jag ville plugga eller jobba med men jag valde att läsa Tekniskt basår på KTH i Södertälje för att läsa upp min högskolebehörighet och för att få in en fot på en teknisk utbildning på KTH. Trots att jag inte var helt säker på vad jag ville plugga till så hade jag, under gymnasietiden, fått testa på att rita i CAD vilket var något som jag tyckte var väldigt intressant.

Efter att basåret var fullbordat så skulle Peter återigen lämna studierna för att i ett års tid jobba.

-Efter att basåret var färdigt och jag jobbat ännu ett år så kändes det naturligt att ta nästa steg i studierna. Tanken var först att söka till Industriell design eller liknande men i stället blev det samhällsbyggnadsprogrammet i 1 år innan jag bytte program till högskoleingenjör Byggteknik & Design som jag tyckte passade mig bättre. När utbildningen var färdig så jobbade jag i 2.5 år som arbetsledare på ett byggföretag i Stockholm.

Trots en färdig utbildning och ett stabilt yrke så kände Peter att han inte hittat helt rätt än.

-Målet när jag avslutade mina studier, på Byggteknik & Design våren 2020, var att arbeta som konstruktör, men pandemin hade precis anlänt och en osäker arbetsmarknad gjorde att jag stannade på mitt jobb som arbetsledare. Men efter ett par år valde jag att läsa en magister inom bland annat träkonstruktion, på så vis kunde jag färska upp mina kunskaper och fördjupa mig lite inom träkonstruktion samt så skulle utbildningen innebära ett ex-jobb på något företag som i sin tur skulle kunna leda till en anställning som konstruktör. Vilket det gjorde i slutändan.

Valet att bli konstruktör

Även om Peter inte alltid vetat att han ville bli konstruktör så fanns det personlighetsdrag som skulle matcha perfekt med yrket.

-Jag har alltid varit driven av att hitta lösningar och gå till djupet med saker som jag inte förstår. Att ta reda på hur eller var varför något inte fungerar är väldigt roligt och utvecklande. Utöver problemlösning så är det roligt när man får skapa något och konkretisera sitt arbete. När man väljer att vidareutbilda sig så är målet alltid att hitta något som man kan tänkas jobba med och då krävs det att yrket och egna intressen klaffar. I mitt fall är konstruktör den perfekta matchningen.

Det roligaste och mest utmanande med yrket

Det är roligt när teorin möter hantverket
— Peter Taraldsson

-För mig är det absolut roligaste med yrket att få skapa något och lösa olika problem, att få rita olika 3D modeller och skapa ritningar är också något som är spännande Det är givande att förena teoretiska kunskaper med hantverket att skapa bra ritningar. Eftersom jag är ny i yrket med många nya arbetsuppgifter så är det många saker som, i positiv bemärkelse, är utmanande. Det finns mycket nytt att lära sig, vilket är kul!

För att lyckas som konstruktör

-Det finns några saker som jag kan se underlättar arbetet som konstruktör. En av de sakerna är ett stort intresse för branschen, det känns svårt att bli en duktig konstruktör om man exempelvis inte tycker att de tekniska lösningarna är intressanta. Jag tror även att det är viktigt att kunna vara prestigelös, man får inte vara rädd för att be om hjälp, samtidigt som det är viktigt att vara prestigelös så tror jag även att yrket kräver ett gott tålamod. Den kombinationen tror jag kommer hjälpa dig långt i arbetet som konstruktör.

Jag förväntade mig att alla på företaget skulle vara trevliga och välkomnande men jag tycker att mina förväntningar överträffades med råge.
— Peter Taraldsson

Valet av Looström

-Jag kände till Looström redan från studietiden, bland annat såg jag Looströms kaffebjudning som stod utanför campus och bjöd studenterna på kaffe. Dessutom hade jag medverkat på After-Lava något år och minglat, med några av dem som nu blivit mina kollegor, vilket stärkte min uppfattning om företaget.

En uppfattning som bekräftades

Efter att ha skickat in en spontanansökan och varit på intervju så hade Peter skapat sig en bättre uppfattning kring företaget.

-Redan på första intervjun fick jag en känsla av att det var ett sunt företag med goda värderingar och trevliga personer. Efter att ha jobbat här ett tag så tycker jag att mina förväntningar har överträffats med råge, alla på företaget är sociala, trevliga och har varit väldigt välkomnande. Aktivitesgruppens arbete bidrar också till en lättsam och god stämning.