Stor trästomme växer fram i Stockholms skärgård

I Stockholms skärgård pågår just nu ett omfattande bygge där en tidigare sommarbostad görs om helt. Projektet består av sammanlagt fem byggnader där Looström har konstruktionsuppdraget. Huset anpassas efter den vackra omgivningen, bland annat med stora fönster mot sjöutsikt och en kringliggande skog.

Inför projektstart önskade kunden att huset skulle vara i trä. Det har vi tillmötesgått så långt det har varit möjligt och i konstruktionen är det limträ, LVL och K-virke men också en hel del stål och lite betong. De olika materialen har tillämpats där de passat bäst.

Den stora utmaningen i det här projektet är vindlasterna. Vi har ett hus precis vid vattnet och inget framför som bromsar vinden. Den långa fasaden och taket fångar mycket vind och inne är det en mycket öppen planlösning. Det har ställt stora krav på stabilisering och vi har nyttjat de få platser där vi kunnat lägga in vindkryss och dimensionerna på kryssen är väldigt stora för att vara en villa.
— Ellinor Nivíe, Konstruktör

Huset innehåller dessutom många olika konstruktioner, exempelvis de tre terrasserna som alla är olika i sin uppbyggnad. Därför har det blivit många ritningar för att visa alla övergångar, infästningar och tätskiktslösningar. Det har ställts höga krav på att estetiskt tilltalande konstruktionslösningar vilket också har inneburit mycket samordning mellan byggaren Sweden Building, Ryott Arkitektur och övriga konsulter.