Från penna till scroll

Konstruktörens arbete före och efter AutoCAD

Den tekniska utvecklingen både förändrar och förenklar många yrken. Arbetet som konstruktör kräver fortfarande extremt stor noggrannhet och precision.

Tidigare behövdes pennor, sudd och linjaler. När AutoCAD släpptes 1982 förändrades vardagen för konstruktörerna. I dag är datorn och musen det absolut främsta verktyget.

Hej Hisham!

Kan du berätta mer hur arbetet som konstruktör förändrats?

Innan CAD-tekniken lanserades i början av 1980 talet, var papper och penna en konstruktörs enda verktyg för att förmedla sin tanker och idéer vidare till en arbetsinstruktion i form av skisser och ritningar. Det var väldigt svårt att med noggrannhet ändra exempelvis ritningarnas skalor.

Vi satt i långa arbetstimmer vid stora ritningsbord för att slutföra en konstruktionsritning manuellt. Det var en process som kunde ta veckor och krävde dessutom ett enormt fokus där ett enda misstag kunde förstöra hela ritningar. Tekniken har hjälpt oss massor!

Vi satt i långa arbetstimmer vid stora ritningsbord för att slutföra en konstruktionsritning manuellt. Det var en process som kunde ta veckor och krävde dessutom ett enormt fokus där ett enda misstag kunde förstöra hela ritningen.
— Hisham, Konstruktör

Vilken är den största förbättringen?

Med CAD kostar det bara en klick att radera ett misstag. De flesta av programmen vi använder idag på Looström erbjuder ett välutvecklat verktyg som förenklar arbetet som ingenjörer. Idag behöver vi inte längre skapa ritningar i pappersformat utan vi sparat ritningar digitalt. Det gör att de varken slits eller går sönder.

CAD gynnar även våra kunder. Den avancerade programvaran ökar vår produktivitet samtidigt som det gör arbetet enklare, roligare och mer effektivt.

Looström_2019_10_sv.jpg
Looström_2019_48_sv.jpg
Looström_2019_08_sv.jpg
Looström_2019_25_sv.jpg