Välkommen Eva - Konstruktören från Grekland!

Från en varm Medelhavsö utanför Aten i Grekland till långa studier på KTH, så har det fört Eva till oss på Looström.

En tidig och tydlig målbild

2013 lämnade Eva, tillsammans med sin familj medelhavsklimatet i Grekland och flyttade till Sverige. Väl i Stockholm började hon lära sig svenska för att sedan kunna ta sig an KTH. På KTH började hon med att läsa tekniskt basår.

Eva Malo, konstruktör på Looström

-Jag tänkte att det skulle vara smart att läsa tekniskt basår först, på så sätt skulle jag kunna känna av vilket tempo som rådde på KTH, samtidigt som jag skulle kunna sätta upp en studieteknik för vidarestudier.

När basåret var avslutat så hade Eva fått en bättre inblick i både studietempot men också vilken kunskapsnivå som rådde på skolan.

-Efter att jag var färdig med basåret så kände jag mig varm i kläderna och bestämde mig för att påbörja nya studier, denna gång ville jag läsa ett längre program.

Programmet som Eva hade i sikte var Civilingenjör.

- Jag hade tidigt planer på att läsa till civilingenjör, när jag fortfarande bodde i Grekland så hade jag kommit in på en snarlik utbildning, så jag visste att det var detta som jag ville plugga.

Vägen till att bli konstruktör

Det jag älskar med mitt jobb är den stora variationen som finns, inget projekt är det andra likt.
— Eva Malo

Att bli konstruktör kom inte som en blixt från klar himmel för Eva.

-Min pappa jobbar inom bygg, det är alltid han som har skött alla renoveringar hemma och har alltid varit väldigt skicklig. Än idag kan han i vissa fall vägleda mig i jobbet. Trots att han aldrig uppmanat mig till att jobba eller plugga inom bygg så tror jag att det har planterats ett frö under årens gång.

Det roligaste med yrket

Alla har vi något som vi tycker lite extra mycket om i våra jobb. För Eva, är det variationen i yrket som hon uppskattar lite extra.

- Det jag älskar med mitt jobb är den stora variationen som finns, inget projekt är det andra likt. Jag tror att variationen i projekten gör att man håller sig uppmärksam, Varje nytt projekt kommer med sina egna förutsättningar, vilket innebär att vi behöver sätta oss in i de nya förutsättningarna. På så sätt håller man sig ständigt uppmärksam än om vi bara kunde ”copy-paste” från tidigare projekt.  

Det är inte det enda som hon uppskattar med jobbet som konstruktör.

-Jag tycker också att den sociala biten av yrket är väldigt rolig men även viktig, att jobba tillsammans med olika människor är ett fantastiskt sätt att utvecklas. Alla har olika arbetssätt och ser på saker från olika perspektiv, så det finns alltid något nytt att lära sig.

Vad som krävs för att lyckas som konstruktör

Att jobba som konstruktör är en sak men att lyckas och bli en skicklig konstruktör är en annan. Eva har, trots att det inte är lätt, lyckats hitta några saker som hon anser vara viktigt för att bli en bra konstruktör.

-Jag tror att det är väldigt viktigt att våga ifrågasätta sitt eget arbete men även att våga be om hjälp. Det är när man ifrågasätter och diskuterar olika arbeten som man upptäcker fel eller komplikationer samtidigt som man då hittar nya lösningar. En annan sak, som hör ihop med ifrågasättande, är kommunikation. I vissa fall kan bristande kommunikation leda till att projekten står still eller i vissa fall backar, därför är super viktigt att enkelt kunna kommunicera med varandra.

Jag fick uppfattningen att det var en öppen arbetsplats där alla ville hjälpa varandra för att nå gemensamma mål.
— Eva Malo

Resan till Looström

Det är ingen slump att Eva hamnat på Looström, utan intresset har funnit sedan lång tid.

- Direkt efter att jag var klar med mina studier så sökte jag till Looström men gick inte vidare den gången. Några år senare valde jag att söka igen, då blev jag kallad på intervju redan dagen efter.

Varför Looström?

-Jag hade sett en hel del om Looström på bland annat Linkedin. Jag fick uppfattningen att det var en öppen arbetsplats där alla ville hjälpa varandra för att tillsammans nå gemensamma mål. Jag gillade också att företaget arrangerade massor av aktiviteter, det bidrar till bättre arbetsklimat och gemenskap vilket i sin tur har en inverkan på kommunikationen.