Välkommen Rikhard - Den fotbollsspelande konstruktören

Från att ha slagit ut Inter Milans akademilag i Gothia cup till att jobba som Blackjack dealer och sedan flytta ner till Halmstad för att bli konstruktör så har Rikhards väg till Looström varit en unik resa.

De tidiga ambitionerna och den tydliga målbilden

Rikhard är född och uppvuxen i Stockholm, det är även i huvudstaden som de första studierna tog plats. Det var på Blackebergs gymnasium som han valde att studera natur natur.

-Jag hade inte någon precis bild på vad jag ville göra senare så jag kände att naturlinjen skulle ge mig bredast möjligheter. Dessutom så hade jag ganska lätt för matte.

Att Rikhard inte var säker på vad han ville jobba med senare stämde inte helt. Han framtid såg han på fotbollsplanen.

Rikhard Rautjärvi, konstruktör på Looström

-Under gymnasietiden så kretsade hela mitt liv kring fotbollen. Det var in princip det enda jag fokuserade på.

Att bli fotbollsspelare är något som de flesta drömt om under skoltiden, men som de flesta inte hade förmågan eller talangen att förverkliga den drömmen, men för Rikhard hade det kunna funka.

-Jag spelade i Hässelby SK och när jag var 15 så fick jag gå upp och spela i A-laget som på den tiden spelade i division 3. Inte långt efter så blev jag uttagen att träna med stadslaget. Mitt bästa minne var när vi var nere i Göteborg och spelade Gothia cup där vi mötte Inter Milan i åttondelsfinal, jag fick ta den avgörande straffen som slog ut dem, det var ett speciellt ögonblick.

Ett vägval

Trots framgångarna på planen och drömmen att bli fotbollsproffs så skulle han bli tvungen att göra ett val.

-Med tiden så minskade mitt intresse för sporten och jag kom till ett vägval där jag blev tvungen att antingen satsa helhjärtat på sporten eller fokusera på något annat.

Efter gymnasiet så visste inte Rikhard riktigt vad han ville arbeta med så istället för att studera vidare så valde han att testa på olika jobb.

-Jag hade inget tydligt mål som jag ville sträva efter så istället valde jag att testa på olika jobb för att på något sätt “hitta” mig själv och vad jag ville göra senare i livet.

Ett av dessa jobb som testades på var ett unikt yrke.

-Jag började jobba som Blackjack dealer på olika barer och klubbar. Det var verkligen ett annorlunda och yrke men det var väldigt kul. Man fick se mycket märkliga saker, en gång blev jag erbjuden 1000kr för min skjorta för att personen hade en fläck på sin egen. Andra gånger kunde det vara folk som försökte spela med förfalskade pengar.

Att ha tankar på att bli fotbollsspelare och samtidigt arbeta på nattetid är svår kombinatinerat.

- I samband med mitt jobb så minskade orken och lusten att spela fotboll, så till slut gjorde jag ett val att sätta skorna på hyllan.

Vägen till att bli konstruktör

Vi förverkligar drömmar
— Rikhard Rautjärvi

Efter att jobbat som Blackjack dealer så hade Rikhard nu bestämt sig för att påbörja eftergymnasiala studier.

-Jag kände att jag hade fått testa på lite olika saker efter gymnasiet och att jag nu ville satsa helhjärtat på något. Jag hade en hel del olika alternativ när jag sökte utbildning. Jag kom in på mitt första val som var Högskoleingenjör nere i Halmstad.

Valet av utbildning matchade väl med hans val av gymnasielinje.

-I gymnasiet så valde jag att läsa Naturvetenskap, dels för att jag visste att den utbildningen öppnade många dörrar, dessutom gillade jag matte och naturämnena. Med det i bakhuvudet så kände jag att beräkningar och konstruktion var något som kunde intressera mig.

I Halmstad gick studierna bra och Rikhard belönades även med ett stipendium som delades ut av Byggföretagen Halland för sitt arbete.

-Det var 3 roliga år nere i Halmstad men målet var alltid att återvända till Stockholm för att jobba.

Att trivas som konstruktör

För att trivas med sitt yrke som konstruktör så tror sig Rikhard veta vad som krävs för.

-Självklart ska det finnas ett intresse och känsla för konstruktion men det som jag även tror krävs är en god förmåga att föra dialog och lyssna på kundens behov. Som konstruktör har vi även möjligheten att på ett sätt förverkliga andras drömmar.

Utmaningar i yrket

-Ibland kommer yrket med perioder av högt tempo och stress. Det beror på att vårt yrke innebär mycket ansvar. Men det är samma ansvar som gör att jag gillar yrket så pass mycket.

Aktiviteterna som anordnas leder i sin tur till lättare samarbeten med kollegorna. Det känns som att det alltid är något som händer.
— Rikhard Rautjärvi

Valet att börja på Looström

För Rikhard var det flera saker som gjorde att han bestämde sig för att söka sig vidare från sin tidigare arbetsgivare.

-Jag ville jobba på företag där gemenskapen var hög och där det fanns en öppen miljö. De många aktiviteterna som anordnas är viktiga för de leder till att man lär känna sina kollegor. I sin tur leder det till lättare samarbeten i projekten.