Välkommen Fabian - Backpackande konstruktören från Nyköping

Även om Fabian inte alltid varit säker på sin framtida karriär, har han sedan tidig ålder vetat att han strävade efter att bli ingenjör.

Uppväxten och de tidiga ambitionerna

Fabian spenderade sina 20 första år i Nyköping tillsammans med sin familj. Ambitionen att genomföra eftergymnasiala studier var tydlig men innan det ville Fabian ut och upptäcka världen. Tillsammans med sin ryggsäck reste han runt i Australien och Indonesien i flera månader. Efter resandet flyttade han vidare från sin hemstad till Jönköping för att påbörja sina studier på Jönköping University.

Fabian Hagenius, Handläggande konstruktör på Looström

På Jönköping University så var det basår som Fabian valde att studera. Från början fanns det en tanke på att studera samma sak på KTH i Stockholm men samtidigt kände han inte något större sug att flytta upp till huvudstaden, just då.

När basåret var avslutat stod det klart att det var dags att välja inriktning för de fortsatta studierna. Det fanns en tanke om att kanske välja en ingenjörsutbildning inom Maskinteknik men efter att ha lyssnat på en presentation kring programmet så märke han att det inte skulle vara en bra match.

-Efter presentationen så insåg jag att det inte var rätt spår för mig, det verkade inte speciellt roligt. Istället fick jag upp ögonen för programmet inom Byggnadsteknik, dessutom hade jag en hel del klasskompisar från basåret som valde den utbildningen.

Trots att det inte från början fanns någon tanke att arbeta inom bygg så valde han nu att gå vidare med utbildningen.

-Jag har alltid trivts med siffror och dessutom gillar jag att räkna. I skolan var det matte och fysik som var favoritämnena eftersom det är två ämnen där saker och ting antingen är rätt eller fel, vilket minskar utrymmet för tolkning. Så högskoleingenjörsutbildningen inom Byggnadsteknik passade mig väldigt bra.

När studierna var avklarade jobbade Fabian som Entreprenadingenjör i ett halvår innan han letade sig vidare.

-Min handledare som jag hade på praktiken under andra året av utbildningen hade nu valt att starta eget företag och frågade om jag ville börja hos honom, det var så jag började på Contruster Engineering AB som konstruktör, i Jönköping.

Ett miljöombyte

Den bästa feedbacken är när kunderna ringer och är nöjda med det levererade resultatet
— Fabian Hagenius

Efter två år till i Jönköping så kom Stockholm upp på kartan igen, hans sambo fick ett jobberbjudande i huvudstaden och denna gång tyckte Fabian att flytten kändes som rätt val.

-Efter 6 år i Jönköping kände jag mig ganska klar med staden, dessutom bor båda mina bröder i Stockholm, så för mig kändes det naturligt att flytta.

Väl i Stockholm jobbade han för samma företag men nu på distans. Istället för att åka in till företagets kontor varje dag så var det på kontorshotell som Fabian tillbringade sina dagar.

-Efter sommarens slut var känslan av ensamhet påtaglig, det blev en väldigt stor kontrast från att ha varit omgiven av människor under semestern till att vara ensam på ”kontoret”. Jag kände ett behov av att vara omgiven av kollegor igen.

Fabians väg fram till Looström var inte den mest typiska.

-En bekant som även jobbar som konstruktör blev kontaktad av en rekryterare men var inte intresserad. Hon skickade vidare honom åt mitt håll istället. Det var så som jag kom i kontakt med Looström. När jag läste på om företaget så tyckte jag det var spännande att se att det var Sveriges äldsta konstruktionsbyrå och fick en bra känsla av arbetsplatsen.

Arbetsglädje och professionell utveckling

Precis som många andra inom branschen så ligger en stor del av Fabians drivkraft i att leverera ett bra resultat till kund och att göra kunden nöjd.

- Den bästa feedbacken är när kunderna ringer och är nöjda med det levererade resultatet. För mig är det, det absolut bästa med jobbet. Samtidigt tycker jag att det är roligt att räkna och grubbla på olika problem.

För Fabian är det roligaste med yrket även det mest utmanande.

-Problemlösningen är nog det som kan vara mest utmanande, men det är väldigt tillfredställande när man hittar en simpel och kostnadseffektiv lösning på ett komplext problem. Det är även genom utmaningarna som man utvecklas inom yrket.

Att trivas som konstruktör

Att veta exakt vad som krävs för att trivas och lyckas som konstruktör är inte alltid helt enkelt att sätta fingret på, men Fabian har några saker som han anser vara viktiga för att lyckas i sin roll. De sakerna är; Att ha erfarna och stöttande mentorer som man kan ta lärdom ifrån, öppen och bra kommunikation både internt och externt, samt att ha roligt på jobbet.

- För mig är det viktigt att kunna dra lärdomar och utbyta kunskaper med de erfarna kollegorna men även att få rätt stöttning. Samtidigt tror jag att det är nyttigt att ha en tydlig och enkel kommunikation, både med kunder och internt med kollegorna. Jag tycker även att det är betydelsefullt att ha roligt på sin arbetsplats, det bidrar med ökad motivation.

På Looström har man verkligen lyckats med att bygga upp gemenskap och trivsel.
— Fabian Hagenius

Vad ska man göra för att trivas på jobbet då och vad krävs för att personalen ska bli motiverad?

-Jag tycker att det är viktigt att bygga gemenskap och knyta band kollegor emellan. På Looström har man verkligen lyckats med att bygga upp gemenskap och trivsel. Det finns en bra sammanhållning här mellan kollegorna, de regelbundna aktiviteterna samt rasterna kring pingisbordet knyter oss samman, vilket leder till öppnare och smidigare kommunikation och samarbeten i jobbet.