Välkommen Robert - Återvänder till Looström efter 15 år!

Robert har en lång erfarenhet inom branschen och har bevittnat yrkets utveckling och förändring. Han har också följt Looströms utveckling på nära håll.

Han började sin resa i Finland, vilket senare skulle leda honom till Looström. Där väcktes även hans intresse och han kom för första gången i kontakt med byggnadsyrket.

Robert Abrahamsson, Avdelningschef på Looström

Ett tidigt karriärval

Under 90-talet rådde det en fastighetskris i stora delar av norden. Under denna tid studerade Robert för att bli byggnadskonstruktör. Den rådande arbetsmarknaden ledde till att hans studieval ifrågasattes av många.

- Man blev nästan idiotförklarad för sitt val av utbildning. Många hoppade av utbildningen efter ett par år och valde andra inriktningar. I slutändan var vi bara 7 personer som tog examen.

Den svåra arbetsmarknaden i Finland gjorde att Robert, tillsammans med en klasskompis, valde att söka sig utomlands för att hitta en praktikplats. Under drygt ett år praktiserade han i Hong Kong på ett större infrastrukturprojekt.

Efter tiden i Hong Kong var Robert tillbaka i Finland och det hade blivit dags för honom söka jobb på den nordiska marknaden.

-I slutet av nittiotalet var arbetsmarknaden fortfarande ganska svår i Finland men i Sverige började det se ljusare ut. Jag såg en annons från Looström i platsbanken och tre dagar senare så var jag anställd.

Efter ett antal år på Looström, var Robert sugen på att utforska nya aspekter av yrket och jobbade under en tid med utbyggnaden av 3G-nätet i Sverige. Senare jobbade Robert en kortare period på Ramböll innan han började på BTB där han jobbade under 13 år med bl.a.  uppdraget att få företaget att växa.

-Det var en rolig och utmanande tid, vi var runt 20 personer när jag började och tretton år senare hade vi expanderat till ungefär 200 medarbetare inom konstruktionsområdet.

Man vill inte vara en kostnad, man vill vara en del av lösningen
— Robert Abrahamsson

Valet att bli konstruktör

-Jag har nog alltid haft ett intresse för konstruktioner och byggnader. Jag har redan från tidig ålder varit byggintresserad.

Det initiala intresset ökade med åren. Olika sommarjobb i byggbranschen stärkte intresset och när det hade blivit dags för studier så var valet enkelt. .

En arbetsroll som förändras och utvecklas

Sen Robert började jobba som konstruktör har hans roll förändrats en hel del. Däremot är det samma tanke som driver och motiverar honom.

-Jag har alltid gillat variationen mellan att sitta “nergrottad” framför datorn och studera olika ritningar samt den sociala delen av yrket som är väldigt rolig och utvecklande. Att besöka olika projekt och träffa kunder eller andra aktörer i branschen är något som jag värderar högt, även om teams tagit bort en bit av den delen.

-Trots att mina arbetsuppgifter förändrats med åren så är det fortfarande samma sak som driver mig i yrket. För mig är det viktigaste att leverera en så god lösning som möjligt. Man vill inte vara en kostnad, utan man vill vara en del av lösningen.

Engagemang är den enkla lösningen

Robert har nästan 25 års erfarenhet av branschen och har jobbat med olika roller, alltifrån konstruktör till olika chefsbefattningar. De olika rollerna tillsammans med den långa erfarenheten har gjort att Robert idag vet vad som krävs för att lyckas i sin roll som avdelningschef.

-Tro det eller ej, men det enda som behövs är ett stort engagemang, har man det så kommer man klara sig bra. Genom att vara påläst och försöka hitta lösningar, samt kommunikation med andra deltagare i projekt så kommer resten att falla på plats.

En arbetsplats med lång historia

När Robert kom till Looström för mer än 20 år sedan så fastnade han för företagets långa historia.

-Jag har ett stort personligt intresse för historia, så i samband med att jag började på Looström så läste jag på om dess historia och fascinerades av alla projekten som de medverkat i under sina 120 år i branschen.

En bra och lång historia är viktigt men fortsatt utveckling och modernisering blev en av de drivande faktorerna för Roberts återvändande.

-Det finns väldigt goda förutsättningar att växa. Jag trivs även med det faktum att Looström specialiserat sig inom konstruktion, för det innebär att vi kan utvecklas och bli specialiserade inom området. Jobbar man med för många olika saker så tappar man nästan alltid i kvalité. Alla har en möjlighet att bli bäst på ett område, men ingen kan bli bäst på allt.

Alla har en möjlighet att bli bäst, men ingen kan bli bäst på allt
— Robert Abrahamsson