Etaget prisas som Sveriges snyggaste hus

Bostadsprojektet Etaget tar hem första pris i Design S – Swedish Design Awards 2018. Tävlingen är Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse, med ett rekord i antal anmälda bidrag till årets upplaga.

Etaget är ett mycket urbant flerbostadshus med 10 till 13 våningar längs en ganska smal gata. Arkitekterna beskriver det som ett ”mini-Manhattan” med en för New York typisk avtrappning, mer som stildrag än för att ge mer dagsljus.

etaget-3.jpg
etaget-5.jpg

Juryns motivering:

"I en tät gatumiljö reser sig en inspirerad bostadsbyggnad som gjort till sin uppgift att återupprätta stadens dramatik, att ruska liv i kvarteren runtomkring. Byggnaden frossar i tomtens och täthetens många utmaningar, leker med volymer och material hela vägen upp till det gröna taklandskapets terrasser och avsatser, utsiktspunkter och gemensamhetsytor. I en miljö som fortfarande till viss del präglas av industri- och kontorslandskapens monotoni skapar denna arkitektur sin egen ordning och rytm, med en komplexitet vars referenser ligger både långt bak och långt fram i tiden."

Läs mer om Etaget hos Looström


- Det var ett kul och utmanande projekt. Exempelvis behövdes flera stärkande pelare i huset. Senare visade det sig att lägenheter med stiltypiska pelare blev allra populärast. I det här projektet har konstruktion verkligen visat upp sig från sin snyggaste sida, säger Tuan Tran, ansvarig byggnadskonstruktör på Looström.

Koncept-Stockholm-Tobin-Etaget-1-e1432201137574.jpg