Intervju med Erik!

Vi har intervjuat Erik Åkerman som är Gruppchef för Looströms Tekla/Prefab-avdelning. Han går igenom allt från hur vi arbetar med Tekla på Looström, till fördelar med prefabkonstruktion.

Hej Erik!

Kan du berätta om hur vi arbetar med Tekla på Looström?

Vi har en egen Tekla-miljö, en egenutvecklad Looströmstandard. Många använder Tekla med standardinställningar, men den stora utväxlingen får man när man gör egna företagsanpassningar - precis som vi på Looström har gjort och arbetar efter. Det ska se likadant ut för användarna oavsett vilken beställare man jobbar mot.

Det ska se likadant ut för användarna oavsett vilken beställare man jobbar mot.
— Erik Åkerman
Erik Åkerman.jpg
Det viktigaste för oss är att vi gör en bra 3D-modell, den ska vara exakt.
— Erik Åkerman

Vad är det viktigaste för oss?

Det vi lägger mest tid på och som är viktigast för oss är att vi gör en bra 3D-modell, den ska vara exakt. Det är där all information ligger, själva leveransen är bara en utskrift av 3D-modellen. Tanken är att det ska vara så enkelt som möjligt med så lite manuellt arbete som möjligt.

Hur tänker du kring effektivitet?

I och med att vi oftast jobbar mot fasta priser, särskilt inom prefab, är det väldigt viktigt att jobba effektivt och spara klick. Jag räknar ofta på hur jag kan minimera antalet klick för användaren, kan jag göra en funktion som sparar två klick/dag så blir det lönsamt i längden.

I och med att vi oftast jobbar mot fasta priser är det väldigt viktigt att jobba effektivt och spara klick.
— Erik Åkerman

Vilka fördelar ser du med prefabkonstruktion?

  • Snabbt montage - Man kan få upp flera våningar på en dag, om man jämför med platsgjutet där allt tar längre tid.

  • Upprepningseffekt - Man kan ha en vägg som upprepar sig tjugo gånger med bara en ritning. Om man platsgjuter måste man ha separata ritningar för allt är unikt.

  • Ofta billigt - Man kan få en upprepningseffekt som man inte kan få någon annanstans, vilket resulterar i färre ritningar och det i sig gör att det blir billigare.

  • Anpassningsbart - Man får snabbt upp en stomme på ett hus.

Vi vill skicka så få ritningar som möjligt och att det ska bli så bra produkt som möjligt. När man räknar pris på projekt räknar man oftast hur många ritningar som ska göras, för det är det som tar tid. Därför vill vi hitta den här upprepningseffekten.
— Erik Åkerman

Vilka typer av prefabprodukter kan vi på Looström göra?

Allt från valsade profiler, svetsade balkar och pelare till gråväggar, sandwichväggar, håldäck, massiv plattor etc. Vi behärskar alla typer av prefabprodukter.


Läs mer om vår satsning på Tekla/Prefab!

Med några av branschens mest seniora och kompetenta prefabkonstruktörer har Looström en avdelning med fokus på prefabkonstruktion. Vårt helhetsgrepp om konstruktion gör att vi kan ta hand om hela huset - från grund till tak och allt däremellan.

Skålen-24-3.jpg

FENIX STHLM

20200415_ALT+B_3.jpg

Vega skola och aktivitetshus

Mörrum-skola.jpg

mörrum skola

SCOO-liten.jpg

Sky city office ONE