Komplexa moment Östermalms Saluhall

Östermalms Saluhall slog upp dörrarna igen efter 4 års renovering. På Looström har vi spenderat en hel del tid bakom de dörrar som varit stängda för allmänheten. Nu bjuder vi på spännande inblickar i vad som hänt under renoveringen!

För att kunna fortsätta som en av Stockholms främsta handelsplatser behövde Östermalms Saluhall renoveras och utvecklas till en mer modern och miljövänlig handelsplats. Samtidigt är Östermalms Saluhall en antikvarisk byggnad som krävde en varsam renovering med strikta instruktioner från antikvarie.

Ombyggnationen krävdes därför att:

  • Konstruktionen var förstörd med fukt i bjälklaget och rostiga stålbalkar.

  • Förutsättningarna för handeln behövde utvecklas.

  • Tekniska installationer behövde bytas ut för att möta myndighetskrav för säkerhet, tillgänglighet, hälsa, energi och miljö.

  • Golv, tak och hela inredningen i saluhallen och i källaren behövde renoveras och utvecklas, för att skapa en bättre arbetsmiljö för de som arbetar i saluhallen.

Östermalms Saluhall behövde renoveras eller stängas. Den var på sina ställen i så pass dåligt skick att hallen om några år hade kunnat vara en fara för människor att vistas i.
— Edda, Handläggande konstruktör

Inför projektets start behövde konstruktörerna skaffa sig så mycket information som möjligt om saluhallens skick. Flera ombyggnationer hade skett genom åren och det fanns få ursprungshandlingar att tillgå.

Därför gjordes ett punktmoln under 2013/2014 för att kunna påbörja modellen i Revit. Punktmolnet gjorde dock när lokalen brukades, saker stod i vägen och det var svårt att kontrollera modell på plats eftersom verksamheten var igång. Det var ändå något för konstruktörerna att kunna utgå ifrån och arbeta vidare med.

Punktmoln Östermalms Saluhall © Looström 2020

Punktmoln Östermalms Saluhall
© Looström 2020


Beställare
Stockholms stad, Fastighetskontoret

Byggår
1888

Renoveringsår
2014-2020

Kompetensområde
Ombyggnation

Kontaktperson hos Looström
Petra


Tidslinje renovering av Östermalms Saluhall. Uppgifter från Looström.

Tidslinje renovering av Östermalms Saluhall. Uppgifter från Looström.

 
Östermalms-saluhall-Looström
Östermalms-saluhall-looström

Under projektet har konstruktörerna mötts av väggar som ruttnat, bjälklag fulla med mögel och balkar som rostat sönder. Att bevara konstruktioner i antikvariska miljöer innebär alltid en utmaning för konstruktörerna.

Inom kort presenterar vi fler inblickar i arbetet med att renovera Östermalms Saluhall.

 

Läs mer om Östermalms Saluhall