Teknisk upprustning av 140-åriga saluhallen

För att kunna fortsätta som en av Stockholms främsta handelsplatser behövde Östermalms Saluhall renoveras och utvecklas till en mer modern och miljövänlig handelsplats. Även de kommersiella förutsättningarna för handeln behövde utvecklas.

Stämpning av befintligt bjälklag.

Stämpning av befintligt bjälklag.

Looström har varit ansvariga konstruktörer genom hela renoveringen och uppdraget har varit att projektera samtlig konstruktion, grundläggning och geoteknik. Uppdraget påbörjades under 2013 med program- och systemhandlingsprojektering.

I en serie inlägg berättar vi närmare om detaljerna kring arbetet med att renovera den vackra tegelbyggnader från sent 1800-tal.

Teknisk upprustning

Tekniska installationer i saluhallen behövde bytas ut för att möta myndighetskrav när det gäller säkerhet, tillgänglighet, hälsa, energi och miljö. Samtidigt behövde golv, tak och hela inredningen i saluhallen och i källaren renoveras och utvecklas, för att skapa en bättre arbetsmiljö för de som arbetar i saluhallen.

Det här har gjorts:

Bjälklaget mellan källaren och saluhallen var i mycket dåligt skick. Det revs i etapper för att de befintliga gjutjärnspelarna som håller taket inte skulle knäckas och byggdes därefter upp igen. Källaren som tidigare var trång, mörk och inte anpassad för handlarnas behov förvandlades till en ljus och funktionell arbetsplats för saluhallens personal med nya omklädningsrum, toaletter och högre takhöjd.

I källaren finns också mängder av ny teknik som får hela saluhallen att fungera på ett mer miljövänligt och energieffektivt sätt.

Förbättrad tillgänglighet

Byggnaden har tillgänglighetsanpassats så att fler kan ta del av saluhallens utbud. Vi har installerat nya hissar, ramper, monterat ledstråk och satt upp taktila orienteringsskyltar.

Ny hiss med integrerad ståltrappa.

Ny hiss med integrerad ståltrappa.

 
Befintlig sönderrostad stålbalk.

Befintlig sönderrostad stålbalk.

 
Gjutning av ny hissgrop.

Gjutning av ny hissgrop.

 
Komplicerad avväxling för passage och utrymningsväg mellan saluhallen och hotellet.

Komplicerad avväxling för passage och utrymningsväg mellan saluhallen och hotellet.

 

Läs mer om Östermalms Saluhall