Saluplatserna vilar åter på vackra pelare

På Looström har vi spenderat en hel del tid bakom de dörrar som varit stängda för allmänheten. I en serie inlägg bjuder vi på spännande inblickar i vad som hänt under renoveringen!

Östermalms saluhall har det högsta värdet (blå) i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering. Det betyder att saluhallen har ett otroligt högt kulturhistoriskt värde som inte får förvanskas. Under hela renoveringen av Östermalms Saluhall har det lagts största möjliga vikt vid att värna om byggnadens ursprung, samt bevara och förstärka de kulturhistoriska värdena.

IMG_0090.JPG
IMG_0089.JPG

Saluplatserna i hallen är karaktäristiska och har under renoveringen både bevarats och återställts. Tidigare var flera av pelarna som stöttade upp saluplatserna avsågade och saluplatser hölls uppe med flera vajrar i taket som bildade ett spindelnät av vajrar. Efter renoveringen är alla vajrar borta och istället har saluplatsernas ursprungliga pelare restaurerats.

Ursprungligen hade pelarna ett avstånd på cirka 1 meter och det var en handlare mellan varje pelare. Idag behöver handlarna kunna ha mer flexibla avstånd och därför har konstruktionen anpassats. På vissa ställen är avståndet nu hela 5 meter vilket har varit möjligt tack vare limträbalkar samt att träpelarna är stadgade av räckena som är framför kyldiskarna.

All konstruktion som inte var ursprunglig behövde vara dold efter renoveringen, för att framhäva saluhallens tidstypiska detaljer.

Mycket i Östermalms Saluhall har ett högt antikvariskt värde och har därför återanvänts. Bland annat har originaldekor, färger och den stjärnformade planlösningen tagits fram och använts.

Även den ursprungliga konstruktionen har rekonstruerats på sina ställen. Bland annat vid Valvbågen. Tegelvalvet var trasigt och en dörr med rak överkant hade placerats i dess ställe. Looström har tagit fram detaljerade ritningar på hur återskapandet av tegelvalvet skulle göras.

Genomskärning av nya personalutrymmen, saluplatserna samt köken i källarvåningen.

Genomskärning av nya personalutrymmen, saluplatserna samt köken i källarvåningen.

 

Inte bara att restaurera hallen har gjort med stor försiktighet. Även att riva delar i hallen har under renoveringen tagit lång tid och föregåtts av en välplanerad nedmonteringsprocess där delar kategoriserats efter hur de får hanteras.

Saluhallens stora gavelfönster, som tidigare var förtäckta, har nytt glas och automatiska solavskärmningar för att reglera ljusinsläppet.

Överblicksbild över saluplatserna i Östermalms Saluhall.

Överblicksbild över saluplatserna i Östermalms Saluhall.

Gångbryggor för underhåll i hallen. Endast de personer som exempelvis ska laga en trasig ruta i framtiden kommer att visas här.

Gångbryggor för underhåll i hallen. Endast de personer som exempelvis ska laga en trasig ruta i framtiden kommer att visas här.


Läs mer om Östermalms Saluhall