Påbyggnad på befintlig fastighet – så lyckas du  

Att bygga på en befintlig fastighet är ett relevant alternativ i tät stadsbebyggelse och när målet är att skapa ett mer hållbart samhälle. Men vad krävs egentligen för att lyckas med en påbyggnad? Här går vi, ur konstruktionsperspektiv, igenom allt från fördelarna med metoden till vilka förutsättningar som måste finnas. Längst ner hittar du även en länk till vår fördjupande guide för dig som vill veta mer.

påbyggnad stomkonstruktioner

Fördelar med att bygga på en befintlig byggnad

Att bygga på en befintlig byggnad öppnar upp för nya möjligheter, både för att skapa mer yta och för att ge ett område nytt liv. Läs vidare hur detta kan förändra både fastigheten och stadsbilden.

Påbyggnation skapar arkitektoniskt mervärde

Genom att tillföra en påbyggnad med genomtänkt arkitektur kan byggnaden få ett tydligare uttryck och uppfattas som mer modern. Det höjer fastighetens attraktionskraft, både för hyresgäster och i stadsbilden.

Intressantare kvarter

I stadsutveckling talas det ofta om ”årsringar”, alltså hur olika byggnadsstilar och tidsepoker samspelar i ett område. När äldre byggnader byggs på genom ett medvetet sätt tillförs ytterligare en dimension som gör kvarteren mer levande och dynamiska. Det kan bidra till att skapa en mer karaktärsfull och attraktiv stadsmiljö.

Mer BTA med påbyggnad

Att bygga på ökar byggnadens bruttoarea utan att ta mer markyta. Det gör det möjligt att skapa fler bostäder eller lokaler i attraktiva lägen vilket i sin tur kan öka lönsamheten.

Bygga på är en hållbar lösning

Påbyggnader är en hållbar lösning där man kan utnyttja befintliga resurser och minska behovet av nyproduktion. Det sparar material, minskar klimatpåverkan och förlänger byggnadens livslängd.

ritningsarkiv konstruktionshandlingar

Looströms ritningsarkiv.

Viktiga förutsättningar för en lyckad påbyggnad

Att fatta rätt beslut tidigt i byggprocessen är avgörande, särskilt när det gäller hållbarhetsambitioner, dokumentation, skyddsrum och val av stomme.

Hållbarhetsambitioner – gör ditt materialval tidigt

Om ni ska använda återbrukat material eller trästomme måste kraven vara klara från start. Återbruk styr pelarindelning och trä påverkar spännvidder, det går inte att ändra i efterhand utan extra kostnader.

Relationshandlingar

En annan viktig aspekt är relationshandlingar. Dessa är vägen till kunskap om den befintliga byggnaden. Det är stor skillnad på att ha tillgång till uppdaterade relationshandlingar jämfört med att sakna dem då dessa minskar risken för kostsamma ingrepp. Du kan i många fall hämta konstruktionshandlingar via staden eller kommunens arkiv, exempelvis Stadsbyggnadskontoret i Stockholm.

Om byggnaden har skyddsrum

När det kommer till skyddsrum gäller det att i ett tidigt skede veta om fastigheten har ett aktivt sådant. Använd skyddsrumskartan via MSB som vägledning och ta in en skyddsrumssakkunnig tidigt. Konstruktören behöver även ha rätt kompetens när det kommer till att rita skyddsrum, det minimerar risken för onödiga kostnader.

Hybridstommar

Att välja rätt material till rätt plats och i rätt projekt är avgörande för både ekonomi och hållbarhet. Använd konsulter som har erfarenhet av alla byggmaterial och olika kombinationer så får du en optimerad produkt utifrån förutsättningarna. Ett brett perspektiv ger bättre lösningar än att enbart hålla sig till det man är van vid.

Ta in en konstruktör i tidigt skede

Att koppla in en konstruktör tidigt i projektet kan spara pengar, särskilt i om- och påbyggnadsprojekt. Den tekniska komplexiteten i påbyggnad kräver fler utredningar tidigt för att säkerställa genomförbarhet. Och har man ambitioner om hållbart byggande, till exempel med hybridstommar eller återbruk så spelar konstruktören en nyckelroll.

Läs resten i vår guide

Påbyggnad innebär mer än extra våningar. I vår guide får du hela bilden: byggteknik, regler, hållbarhet och ekonomi. Ladda ned den nedan.

Nyfiken på vilka möjligheter din befintliga fastighet har? Kontakta oss!

Vi erbjuder expertis inom allt från komplexa om- och påbyggnader till hållbart byggande och skyddsrum.