Välkommen Anna Heimonen - den allsidiga konstruktören

Med stort renoveringsintresse, konstruktionserfarenhet från London och över 10 år i byggbranschen har Anna klivit in som handläggande konstruktör på Looström. Nu ser hon fram emot nya utmaningar inom bland annat ombyggnad, påbyggnad och hållbart byggande.

Anna Heimonen, Handläggande Konstruktör på Looström

Renovering och beräkning väckte passionen för konstruktörsyrket

Uppväxt i en familj där renoveringsprojekt var vardag och fortsätter vara vardag, har Anna Heimonen alltid haft ett öga för byggnader. Men det var först under gymnasietiden som hon upptäckte att det fanns ett yrke som kombinerade hennes intresse för hus med en passion för beräkningar: konstruktör.

— Jag visste om arkitektyrket, men eftersom jag gillade beräkningsbiten så jag är glad att jag hittade konstruktörsrollen.

Efter att ha studerat Byggteknik och Design på KTH har Anna samlat på sig 10 års erfarenhet som konstruktör. Hon har arbetat med allt från skolor och sjukhus till laboratorier och bostäder. Hon uppskattar särskilt variationen i sitt arbete.

Det var rätt utmanande då alla verksamheter skulle vara i samma byggnad men hade olika krav
— Anna Heimonen- Handläggande Konstruktör

— Variationen i yrket är väldigt roligt och jag har jobbat ganska brett. Nyligen arbetade jag med Stockholms Konsthögskola vilket består bland annat av en cirkus, opera och bio. Det var rätt utmanande då alla verksamheter skulle vara i samma byggnad men hade olika krav.

Arbetet som statiker i London och egenskaper som konstruktör

Anna tillbringade 1,5 år i London för att prova något nytt. Där arbetade hon som statiker, en roll med fullt fokus på beräkningar. Det blev en värdefull erfarenhet som fördjupade hennes kompetens inom just beräkningsdelen, även om hon saknade resterande som ingår i en konstruktörs vardag i Sverige.

– Det var utvecklande, men jag saknade ritandet.

Det finns vissa egenskaper som man som person behöver för att trivas som konstruktör. Anna berättar vilka.

— Bra kundbemötande är av stor betydelse. Det är också viktigt att visa att man är samarbetsvillig och kan hitta lösningar.

Kraven på bevarande och återbruk kommer att öka med tiden, vilket innebär större fokus på ombyggnad och påbyggnad istället för att riva och bygga nytt.
— Anna Heimonen, Handläggande Konstruktör

Byggnadskonstruktörens utmaningar

Anna ser den ökade tidspressen, hårdare miljökrav och ombyggnad som några av de största utmaningarna i rollen som byggnadskonstruktör.

— Hårdare miljökrav i byggsektorn är bra, men också utmanande eftersom det kräver att man hittar nya vägar. Kraven på bevarande och återbruk kommer att öka med tiden, vilket innebär större fokus på ombyggnad och påbyggnad istället för att riva och bygga nytt. Ombyggnad är roligt men samtidigt en utmaning eftersom man aldrig riktigt vet vad man hittar förrän man är ute på plats.

Jag gillade att det kändes familjärt, så pass litet att man vet vad alla heter. Sedan gillar jag ju ombyggnader och Looström har gjort många intressanta projekt inom det området.
— Anna Heimonen, Handläggande Konstruktör

Från examensarbete på Looström till handläggande konstruktör

Anna gjorde 2014 sitt examensarbete på Looström, ett uppdrag som kretsade kring Östermalms Saluhall. Nu kliver hon, 10 år senare, istället in i rollen som handläggande konstruktör på Looström.

— Jag gillade att det kändes familjärt, så pass litet att man vet vad alla heter. Sedan gillar jag ju ombyggnader och Looström har gjort många intressanta projekt inom det området.

Framöver hoppas hon på att utvecklas brett.

— Jag jobbar gärna mer med om- och påbyggnader som jag gjort senaste åren. Även trä vill jag arbeta mer med, något jag inte gjort så mycket av ännu. Jag är ganska bred i mina erfarenheter och gillar att ha lite kunskap om allt.