Intervju med Maria!

Maria arbetar som handläggande konstruktör på Looström, hon är även Hållbarhetssamordnare för konstruktion och med i miljögruppen här på Looström. Vi intervjuade Maria kring hennes roll som Hållbarhetssamordnare!

Hej Maria!

Kan du berätta kort om din roll som Hållbarhetssamordnare?

Min roll som Hållbarhetssamordnare fokuserar på att vi ska få med miljöaspekterna genomgående i alla våra konstruktionsuppdrag samt öka kunskapen internt kring hållbarhetsfrågor. 

Nu jobbar vi till exempel med att implementera hållbarhetsfrågorna i vårt kvalitetssystem där vi vill få med aspekter som energieffektivitet, miljövänliga material och livscykelpåverkan.

Varför valde du att börja engagera dig i hållbarhetsfrågor och bli en del av miljögruppen?

Jag har alltid tyckt att hållbarhetsfrågor är spännande, det är så oundvikligt att vi är på väg mot en mer hållbar värld och för mig känns det som en självklarhet. Just frågan om hållbarhet är väldigt komplex. En disciplin kommer inte kunna lösa allt och samarbetet är viktigt. Vårt primära fokus ligger på funktion men jag hoppas på att vi kan skapa ett större hållbarhetsfokus och att vi ständigt kan utmana oss!

Maria Rosvall.jpg
Jag har alltid tyckt att hållbarhetsfrågor är spännande, det är så oundvikligt att vi är på väg mot en mer hållbar värld och för mig känns det som en självklarhet.
— Maria

Vilka mer förutom du är med i miljögruppen på Looström?

Det är jag, Josefine, Lisa, Karin och Andrea som är med i miljögruppen. Vi alla har haft otroligt mycket att göra i alla våra projekt, därför är vi så beroende av engagemanget av alla för att det ska hända något - och det funkar så bra just för att det engagemanget finns!

Vad stöter du på för utmaningar i din roll?

Vi kan inte själva fatta slutgiltiga beslut i projekten, vi kan säga vad som går och inte går att göra samt komma med förslag på saker och ting, men oftast är det beställare som har en tanke kring hur saker ska göras.

Internt ska vi prata mycket om återbruk av material, det känns väldigt spännande och intressant att grotta ner sig i!
— Maria

Vart ligger fokuset just nu?

Fokus just nu ligger dels på LCA, det vill säga livscykelanalys som är en metod för att beräkna miljöpåverkan. Vi jobbar i ett särskilt LCA-program som vi alla i miljögruppen har utbildat oss inom, det är ett superbra verktyg för oss att kunna jämföra olika konstruktioner med klimatpåverkan och få med den aspekten i alla våra projekt. Sedan är det även fokus på återbruk. Internt ska vi prata mycket om återbruk av material, det känns väldigt spännande och intressant att grotta ner sig i!

Vad finns det mer för intressant du kan berätta?

Just nu pratar vi mycket om grön betong för att minska klimatpåverkan! Det är väldigt spännande eftersom i de delar där betongen kan användas inte påverkas konstruktionsmässigt. 


Stort tack Maria för att du berättade om din roll som Hållbarhetssamordnare!
Funderar du på hur en konstruktör arbetar eller har funderingar kring kommande projekt, tveka inte att höra av dig till oss! 08-755 11 60 eller
info@loostrom.se

dator-bakgrundsbild.png