Bo intill kajkant och shoppingstråk.

Ikväll invigs boutiquehotellet Bank Hotel – en imponerade byggnad på en av Stockholms mest prestigefulla platser precis intill kajkanten och de bästa shoppingstråken. 

Beställare: Gamla Livförsäkringsbolaget SEB Trygg Liv

Byggår: 2017

Kompetensområde
Konstruktion

Kontaktperson hos Looström
Tuan


Byggnaden är skickligt renoverad där allt är genomtänkt in i minsta detalj. Looström har varit konstruktörer för ombyggnationen.

Det var ett unikt och spännande projekt som krävt en hel del kunskap. Det fanns få ritningar på de gamla husen och att få in två nya hissar i dem var helt klart en utmaning! Vi lyckades hitta 200 år gamla grundmurar som var starka nog att bära den ena hissen. Grundläggningen för den andra hissen löstes med hjälp av fyra nya pålar rakt ner i berget.

Per Gunne som är VD för Stureplansgruppen säger stolt att det här är en gömd pärla. Vidare förklarar han att namnet Bank dessutom är dubbeltydigt. På engelska betyder det strandnära och tidigare har det bedrivits bankverksamhet i fastigheten.

Idag har det färdiga Bank Hotel ett helt bottenplan som består av en restaurang och två barer. Högst upp vetter två stora takterrasser ut mot Nybroviken och Norrmalmstorg.

Eftersom det här delvis är kulturmärkta byggnader har vi i vissa delar behövt uppfinna helt nya metoder för att stärka upp och hitta lösningar. Det finns knappt några riktningar kvar av de här gamla husen och det har behövts en hel del luskande för att ta reda på vad huset och marken under tål.

Bakgrund:

Näckström 24 är ursprungligen en 3-vånings kontors- och bankbyggnad som uppfördes under åren 1907 och1910. Sedan dess har flera ombyggnationer gjorts och år1987 ökades antal våningar till totalt 8 stycken med modern stomme av håldäckselement.

Fastigheten Nackström 25 byggdes år 1931 och genomgick under 70-talet en ombyggnation av entréer och passage. Idag har båda fastigheterna kontorsverksamhet samt handel i bottenplan. Båda fastigheterna är grönklassade enligt Stockholms stadsmuseum.

Kv. Näckström 24 och 25 har under 2017 byggts om till hotellverksamhet efter att Stureplan tecknat hyresavtal med Gamla Livförsäkringsbolaget SEB Trygg Liv i de två fastigheterna för att skapa boutiquehotellet Bank Hotel.

Looströms uppdrag har bestått i framtagning av konstruktionshandlingar för utveckling av befintliga Näckström 24 och 25 till hotell. I tidigare skeden omfattade uppdraget bland annat tekniskt stöd åt projekteringsgruppen samt framtagning av systemhandlingar med tillräcklig detaljeringsnivå för att upphandla en totalentreprenör.

 

Personer från Looström som är involverade i projektet:

Tuan-Looström

Tuan

Konstruktör

 
 

Fler kommersiella projekt